Oblečení na pohřeb - ženy, muži i děti

  
Oblečení na pohřeb - ženy, muži i děti

Pokud se chystáte na poslední rozloučení s vaším příbuzným nebo přítelem, pak si možná kladete otázku: Co se nosí na pohřeb? Jaké oblečení na pohřeb mám zvolit? Vhodným oblečením během pohřbu projevujete úctu zemřelému i pozůstalým. Je proto dobré respektovat alespoň základní pravidla oblékání. V tomto článku vám poradíme, jaké zvolit šaty na pohřeb, jakou barvu košile vybrat a také co se na takovou událost opravdu nehodí.

Podívejte se rovnou na informace o oblečení na pohřeb PRO ŽENYPRO MUŽEPRO DĚTI.

Jak se obléct na pohřeb?

Váháte co si vzít na sebe na pohřeb? Při správné volbě outfitu je potřeba zvažovat následující okolnosti:

  • Váš vztah k zesnulému a rodině – nejbližší příbuzní jsou oblečeni velmi formálně a úctyhodně, vzdálení známí mohou dodržovat mírnější decorum
  • Vaši kulturní a věkovou kategorii – oděv volte také přiměřený své generaci a kulturní bublině, ve které žijete a to tak, abyste podtrhli vážnost a pietu události
  • Prostředí ve kterém se pohřeb odehraje – zvažte, zda se budete pohybovat spíše ve vnitřních prostorách, či venkovních a podle toho upravte svůj outfit
  • Počasí a roční období – v neposlední řadě se připravte na všechny druhy počasí, aby vás při loučení nerušil déšť ani vysoké teploty

 

Oblečení na pohřeb – ženy:

U dámského oblečení na pohřeb platí především jedno zásadní pravidlo: mělo by být decentní. Vhodné jsou samozřejmě tmavé barvy, nejlepší je černá, která může být doplněná bílou nebo béžovou barvou. Oblečení by mělo zakrývat kolena a ramena a nemělo by být vyzývavé.

Černé šaty na pohřeb jsou nejlepší volba

Nejvhodnější je delší sukně se sakem, které můžete doplnit bílou halenkou, případně černé šaty. 

Další vhodné oblečení na pohřeb pro ženy

Pokud je venku zima nebo neholdujete sukním a šatům, můžete zvolit také kalhoty s košilí. Pokud je venku chladněji, na oblečení si dejte elegantní černé sako nebo tmavý kabát. Pokud jdete v sukni nebo v šatech, je vhodné mít silonky. 

Jaké boty na pohřeb pro ženy?

Jako obuv zvolte tmavé společenské boty bez vysokého podpatku – podle počasí to mohou být kozačky, polobotky, lodičky nebo baleríny. Stejně jako u šatů platí „méně znamená více“, vyhýbejte se tedy ozdobám a výstřednostem. Šperky a jiné doplňky volte spíš nenápadné. 

Doplňky na pohřeb:

Co se týče dalších doplňků, záleží na druhu pohřbu. Na některých pohřbech s obřadem bude v pořádku mít například tmavý klobouk, černé brýle nebo jiné doplňky.

Co není vhodné na pohřeb:

Určitě není vhodné si na pohřeb oblékat vyzývavé či extravagantní oděvy. Doma také necháme batohy či sportovní tenisky.  Vyhněte se tedybarevným kouskům,  velkým výstřihům, výrazným ozdobám nebo minišatům. 

 

Oblečení na pohřeb – muži:

Pravidla etikety platí samozřejmě také pro pány. Ti mají při oblékání méně možností, o to jednodušší je samotný výběr. Jaké pánské oblečení je tedy vhodné na pohřeb? Vždy je důležité, aby bylo vkusné, decentní a elegantní. Pokud patříte mezi nejbližší příbuzné zesnulého, je nezbytné obléct si oblek s košilí a kravatou. 

Košile a kravata na pohřeb – Jaká barva košile se nosí na pohřeb?

Košile by měla být bílá nebo tmavá. Rozhodně se vyhněte výrazným barevným košilím. Kravata by měla být černá.

Jaký oblek na pohřeb?

Oblek by měl mít ideálně černou barvu bez výraznějšího vzorku, 

 V případě, že zesnulým je vzdálený příbuzný nebo někdo ne tak blízký vašemu srdci, je možné z dress codu lehce upustit. I tak ale doporučujeme zvolit kombinace tmavých kalhot a bílé nebo tmavé elegantní košile bez vzorů. 

Jaké boty na pohřeb pro muže? 

Jako obuv na pohřeb zvolte tmavé elegantní boty, tedy ideální jsou uzavřené polobotky. 

Co si na pohřeb rozhodně neoblékat?

Vyhněte se sportovnímu oblečení, džínům, obnošenému oblečení, nápisům i vzorům. Určitě si nedávejte sportovní obuv, a to ani botasky, ani trekové boty, které třeba nosíte v zimě. Stejně tak nejsou vhodné sandály, a to ani v letních vedrech.

RADA: Pokud si nejste jistí, jak se na pohřeb obléct, můžete konzultovat své pochybnosti s pozůstalými. Každý pohřeb může být jiný a s jinými pravidly, které mohou ovlivnit i styl oblékání smutečních hostů.

Oblečení na pohřeb – děti

Pokud plánujete na pohřeb vzít také své potomky, pak budete pravděpodobně tápat v otázce, zda se pravidla oblékání na pohřeb vztahují také na ně. Obecně se dá říct, že u dětí platí méně pravidel než u dospělých, je ale třeba vzít v potaz věk dítěte. 

Jak obléknout děti na pohřeb?

Miminka nebo velmi malé děti můžete jednoduše obléci do nenápadného dětského oblečení, které určitě nemusí být v černé barvě. U těch nejmenších to nikdo neočekává. Ideální je jednobarevné nenápadné oblečení bez výrazných obrázků, ozdůbek a nápisů.

Oblečení na pohřeb pro starší  děti

U starších dětí je vhodné zvolit smuteční oblečení podle pravidel, která platí pro dospělé. Nemusí ale nutně být v černé, můžete zvolit také šedou nebo tmavě modrou. U doplňků se nebojte béžové nebo bílé. Cílem je, aby oblečení bylo elegantní, nenápadné a u dětí také ne přehnaně depresivní. 

Oblečení na pohřeb pro holky a kluky

Pro holky jsou ideální jednoduché šaty s punčochami nebo silonkami, sukně s košilí nebo jednoduchou halenkou. Pro kluky vyberte tmavé kalhoty a košile. Pokud mají oblek, pak samozřejmě nic nezkazí tím, že si jej vezmou, automaticky se to u nich ale neočekává.

Boty na pohřeb pro děti

Jako boty zvolte u holek jednoduché střevíce, baleríny nebo velmi nenápadné tenisky. U kluků jsou ideální nenápadné tenisky či polobotky.

 

Jaké oblečení na pohřeb podle počasí?

Při výběru vhodného oblečení na pohřeb je nutné brát ohled na aktuální počasí. V chladnějších obdobích volte vrstvení a teplejší materiály, v horkém počasí zase lehčí a vzdušnější oděvy. Stále ale dodržujte tradiční a formální normy oblečení vhodné na pohřeb. 

Oblečení na pohřeb v létě – Co si vzít na pohřeb v létě? 

Pohřeb je vždy slavnostní událostí, na které se očekává, že se budeme chovat s respektem k zesnulému a jeho rodině. Oblékání na pohřeb v létě může být výzvou, zejména pokud jsou venkovní teploty velmi vysoké. Pokud se chystáte na pohřeb v létě, měli byste zvolit lehké a vzdušné oblečení. Dámské šaty by měly být střední délky a muži by měli zvolit lehký a dobře padnoucí oblek. Můžete také zvolit košili a kalhoty, ale pokud je pohřeb velmi formální, oblek je stále nejlepší volbou.

Oblečení na pohřeb v zimě – Co si vzít na pohřeb v zimě?

Oblékání na pohřeb v zimě vyžaduje vyvážení mezi pohodlím a respektem k události. Vždy na pohřeb zvolte tmavé a formální oblečení. Vhodný kabát nebo plášť vás bude hřát po celou dobu pohřbu. Kabát by měl být ve střízlivé barvě, například černý, tmavě šedý nebo tmavě modrý. Pokud očekáváte velmi nízké teploty můžete sáhnout po jednoduchém termoprádle, které použijete jako spodní vrstvu. Dále se vybavte tmavým svetrem pod sako pro muže, nebo svetrovými šaty či tmavým přehozem pro ženy. 

Nezapomeňte na teplé obutí, které vás ochrání před mrazem i když budete stát ve sněhu na hřbitově. Zvolte pohodlné, uzavřené boty tmavé barvy. Ideální jsou kožené boty pro muže a například vyšší kozačky pro dámy. Vyhněte se otevřeným botám nebo botám na podpatku.

Proti chladu, sněhu či dešti se můžete chránit jednoduchým a elegantním šátkem nebo šálou.Jako pokrývku hlavy zvolte černý klobouk, baret či teplý šátek pro ženy. Vyhněte se kšiltovkám i pleteným čepicím.

Jaký je vhodný deštník na pohřeb?

Deštník na pohřbu je běžnou součástí outfitu, očekáváte li nepříznivé počasí. Vhodný deštník na pohřeb by měl být tmavé barvy, jednoduchý, elegantní a přizpůsobený smutečnímu oblečení. Většinou se deštník drží zavřený a a odloží se u vchodu do kostela nebo pohřebního místa. Pokud si nejste jisti, zda je vhodné nosit deštník, můžete se poradit s organizátorem pohřbu nebo rodinnými příslušníky zesnulého.

 

Veškeré informace Vám rádi podáme na nonstop lince našeho pohřebního ústavu +420 800 176 423.

- Mohlo by Vás zajímat -
Odešel navždy. Jak dlouho mám držet smutek?

Odešel navždy. Jak dlouho mám držet smutek?

Někdo blízký vám odešel a pro vás jako by se zastavil čas. F...
Více
Velikonoční výzdoba hrobu: vhodné dekorace a květiny

Velikonoční výzdoba hrobu: vhodné dekorace a květiny

Spousta z rodin považuje za neodmyslitelnou součást Velikono...
Více
Děti na pohřbu: vzít je nebo je nechat doma?

Děti na pohřbu: vzít je nebo je nechat doma?

Pokud máte doma malé děti a zemřel někdo z vašich blízkých, ...
Více
v

Partnerské organizace

Jsme hrdým členem profesních spolků a významným partnerem těchto organizací.